Da li je kupiti stan isto što i kupiti čokoladu?

Da li je kupiti stan isto što i kupiti čokoladu

Razmišljate – kako sada to?

Za kupovinu stana mi trebaju neki papiri, ugovor, banka…

Kupiti čokoladu je jednostavno, samo uđem u prodavnicu, odaberem, platim i gotovo.

Objasniću vam šta je slično kod kupovine stana i čokolade.

Čokoladu birate po tome koja vam je omiljena ili gledate neku novu, kod koje obratite pažnju na proizvođača, cenu, sastav, izgled ambalaže, pa na kraju odlučite da li uzimate omiljenu ili probate novu.

Kada odlučite da kupite stan, imate neku sliku o tome kako bi izgledao, kolike kvadrature, na kojoj lokaciji, kolika bi bila cena po kvadratu, zatim gledate oglase, a onda odlučite da pogledate stanove uzivo, pa vam se neki svidi, razgovarate sa prodavcem, on vam pokaže papire, vi verujete da ste pronašli stan svojih snova i dogovorite kupoprodaju.

Tako lako, kao kada kupujete čokoladu.

Znate šta čini tu malu, ali bitnu razliku između kupovine stana i čokolade?

Za kupovinu čokolade vam zaista ne treba advokat.

Ako kupite novu čokoladu i ne bude nešto što ste očekivali, malo ste razočarani, ali ništa strašno. Nećete tužiti proizvođača zbog toga što njegova čokolada ne zadovoljava vaše kriterijume.

Međutim, ako pri kupovini stana ne angažujete advokata, posledice zbog pogrešnog izbora bi bile nemerljive.

Pitate se o kakvim posledicama pričam? Usled materijalog ili pravnog nedostatka koji stan može imati, pored velikog razočaranja, ispravljanje štete bi koštalo mnogo više od uloženog novca, dok o izgubljenom vremenu i energiji ne moram ni da vam kažem da bi otišle nepovratno.

Šta bi valjalo sada da radite, ako ste našli stan o kojem sanjate i koji ispunjava sve vaše kriterijume, a želite da budete sigurni i u pravni kvalitet izbora koji ste napravili?

Najjednostavnije šta možete da uradite, da zaštitite vaša prava i uputite se u obaveze koje vas čekaju sa kupoprodajom, jeste da me kontaktirate na mejl jarebica@akj.co.rs, i zakažete svoj termin za sastav ugovora o kupoprodaji, sa pravnim savetovanjem i analizom dokumentacije koje uz to idu.

Ipak, stan i čokolada nisu isto, ali i jedan i drugi mogu biti dobar izbor, na vama je da odlučite.

Kako bi advokatska kancelarija Jarebica mogla da vam pruži najbolju pomoć u vezi kupovine ili prodaje stana, za početak preporučujem da zakažete konsultacije, kako bih se upoznala sa vašom situacijom i u skladu sa istom, pružila vam potpune informacije i kvalitetne pravne savete za dalje postupanje.