Gde se krije magija u advokaturi

Gde se krije magija u advokaturi

Sveža situacija iz kancelarije – zvoni telefon, javljam se, zove osoba koja je bila skoro kod mene u kancelariji zbog mog klijenta, ali me do sada ta osoba nije angažovala, niti ima nameru da mi bude klijent.

Osoba: Dobar dan! Ovde taj i taj. Sećate me se?

Jovana: Da, naravno. Izvolite!

O: Znate, prodajem neku zemlju, kupac je sastavio ugovor, pa sam mislio da svratim do Vas, da pogledate da li je sve to dobro napisano.

J: Naravno, konsultacije i analiza ugovora mogu trajati toliko i koštaju toliko.

O: Ali, ovo je već napisan ugovor… Vi samo da pogledate!

J: Cena je ista, bilo da traje sat vremena ili pet minuta.

O: Ali ovde maltene nemate posla, samo da bacite pogled!

J: Gospodine, vradžbine da bacam koštalo bi, a kamoli bacanje pogleda na ugovor.

O: Ništa onda, doviđenja!

Zaista, ako bih se bavila ezoterijom, na tom polju bih se toliko usavršila, da bih pružala najbolju uslugu klijentu i to bi koštalo! Ako taj neko veruje da bi moja „magija“ mogla da pomogne, u tom slučaju, usluga bi za njega vredela svaki dinar koje je dao. A možda bi me i dodatno častio, ko zna…

Iza tog našeg „čas posla“ zapravo stoje godine rada, učenja, truda, posrtanja i postignuća, grešaka i uspeha, i to važi za apsolutno sve ljude koji u svojim branšama znaju znanje – lekari, profesori, advokati, pekari, majstori, astrolozi, zanatlije, poljoprivrednici, IT stručnjaci…

Tek kada se usavršimo dovoljno da možemo da uradimo nešto „čas posla“, znači da smo postali ozbiljni čarobnjaci i da vladamo magijom umeća u svom poslu.

U advokaturi imamo advokatsku tarifu propisanu zakonom, gde su navedene cene usluga, što znači da nije diskutabilno da znanje ima cenu (a svako znanje je ima), već da li je klijent spreman da plati za datu vrednost.

Za ovu osobu iz telefonskog razgovora, očito da moje znanje nije imalo vrednosti, pa iz tog razloga, nije ni bilo „magije“ koja bi mu pomogla.

Kada neko daje novac u razmenu za naše znanje (uslugu ili proizvod), to samo znači da ceni vrednost koju tom prilikom dobija. I tu se krije sva magija!

Ako vama magija mog znanja može otkloniti sumnje ili strahove koji vas prate u životu, možete svoje konsultacije zakazati OVDE.