Pravno zdravlje i pravna preventiva

Pravno zdravlje i pravna preventiva

Kada kažem da sam advokat, često čujem sledeću rečenicu – ne daj Bože da mi trebaš!

Zašto bi neko pomislio da treba da dođe do nedajbože situacije ili dozvolio da se ista desi, da bi tek tada shvatio da mu treba pomoć stručnog lica.

Preventiva je pola zdravlja – fizičkog, psihičkog, duhovnog… pa i pravnog!

Pravno zdravlje* je važan segment života svakoga od nas i predhodi mu pravna preventiva*.

Šta je pravna preventiva?

Pravna preventiva predstavlja odgovorno ponašanje prema svojim pravima i obavezama, a koje se sastoji od toga da, najpre, budete svesni da imate prava i obaveze u određenim situacijama, zatim u skladu sa datom situacijom, zakažete pravno savetovanje kod svog advokata, ponese svu potrebnu dokumentaciju, ispričate advokatu potrebne detalje i činjenice, advokat uzme pravnu anamnezu, utvrdi simptome, dijagnostifikuje da li ima problema, a u skladu sa time predloži potrebno „lečenje“, odnosno preduzimanje određenih pravnih radnji.

A sve u interesu zaštite vašeg pravnog zdravlja.

Šta je pravno zdravlje?

Pravno zdravlje jeste adekvatno postupanje u skladu sa pravima i obavezama koje imate, a u cilju blagovremene zaštite vašeg najvećeg dobra tj. prava, odnosno u cilju blagovremenog sprečavanja negativnih posledica i ispunjenja obaveza koje imate.

Kada ljudi dopuste da se desi nedajbože situacija, nekada ne mogu da pomognu ni lekar, ni advokat, pa ni sam Bog. Ne zato što ne žele, već zato što rešavanje takve situacije predstavlja nemoguću misiju, koja je po pravilu komplikovana, teška, nema bezbolnog rešenja, a nekada je i bezizlazna.

Zato je preventiva pola zdravlja, kako medicinskog, tako i pravnog.

Nakon ovog teksta, možete reći – hvala Bogu da znam advokata koji mi može pomoći da zaštitim i ostvarim svoja prava, kao i da se upoznam sa svojim obavezama i ispunim ih.

Sada kada ste se upoznali sa pojmom pravnog zdravlja, zakazite svoj preventivni pravni pregled, za vaše najveće dobro!

Zakažite svoje konsultacije OVDE.

*Napomena: oba pojma sam smislila za potrebe ovog teksta, radi jednostavnijeg objašnjenja, ovi pojmovi ne postoje kao takvi u pravnoj terminologiji