Pretpostavka je majka svih nesporazuma

Pretpostavka je majka svih nesporazuma

Jednom prilikom je kod mene došao na konsultacije čovek od nekih 70 godina.

Interesovalo ga je kako da pokrene ostavinski postupak iza oca, kako će on i njegove tri sestre nasleđivati, da li će on dobiti nešto više od nasledstva, obzirom da se jedini starao o roditeljima, te šta će se sve deliti između njih četvoro.

Objasnila sam mu proceduru oko pokretanja postupka, koja imovina ulazi u zaostavštinu, na koji način se vrši deoba između naslednika, kako mogu da glase nasledne izjave, šta im treba od dokumentacije i koliko traje postupak, prođe naših sat vremena jako brzo.

Malo pre nego da krene, sada već u neobaveznom ćaskanju, on reče – Samo sam još nešto zaboravio da pitam. Mogu li?

Naravno, rekoh, nije kasno dok god ne izađete iz kancelarije.

I čovek upita – Da li i moja majka mora da nasleđuje ili ne moram da je prijavljujem kao naslednika?

Majka Vam je živa?! – pitam ga, u šoku usled dobijene informacije.

Da, jeste, jako je stara, ali kakve veze ima sa njom ostavina mog oca? – pita čovek, takođe u čudu što sam ja u čudu.

Da li je bila udata za Vašeg oca? Njegova je udovica? – nastavljam da ispitujem.

Čovek potvrdno odgovara, i dalje ne shvatajući zašto majka mora da nasleđuje, po njegovom shvatanju nasleđuju samo deca.

Sastanak se odužio još neplaniranih pola sata, dok sam mu objasnila da i majka podjednako učestvuje u ostavini, bez obzira na godine, kao i da je krivično delo ako je ne prijavi kao naslednika.

Kada je klijent otišao, ostala sam sa sobom u preispitivanju kako sam mogla da napravim propust, samo zbog pretpostavke da mu majka nije više živa.

Shvatila sam da sam tako pretpostavila zbog njegovih godina i njegovog načina izlaganja situacije, gde je pričao o svojim roditeljima u prošlom vremenu.

Od tada, ne pretpostavljam ništa!

Može se desiti da ponekom klijentu zvuče čudno neka moja banalna pitanja, ali ko pita, ne skita.

Kako bi advokatska kancelarija Jarebica mogla da vam pruži najbolju pomoć u vezi pokretanja i vođenja ostavinskog postupka, za početak preporučujem da zakažete konsultacije, kako bih se upoznala sa vašom situacijom i u skladu sa istom, pružila vam potpune informacije i kvalitetne pravne savete za dalje postupanje.

Zakažite vaše konsultacije OVDE.